
„Śniadanie daje moc”
Aby zwiększyć świadomość uczniów na temat roli zdrowego odżywiania klasy trzecie pod kierunkiem p. D. Wacławek i p. K. Szczechowicz 8 listopada włączyły się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej pt.: „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Uczniowie w zrobionych przez siebie czapkach kucharskich, najpierw przygotowali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie. Wszyscy jedli jogurty i płatki z mlekiem. Można było posmakować płatków owsianych, jęczmiennych, żytnich, gryczanych i kukurydzianych. Na stolikach znalazły się również własnoręcznie wykonane kolorowe kanapki, rożnego rodzaju sery, orzechy, suszone owoce. Nie zabrakło również soków. Dla wszystkich uczniów ze szkoły przygotowane były kosze z owocami, którymi uczniowie chętnie częstowali się w czasie przerw.
Wcześniej przeprowadzono w klasach pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Uczniowie poznali 12 zasad zdrowego odżywiania. Ważne jest , by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby, chleb zamiast bułek, a także picie wody czy soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych.